Imladris 2024 [Treksfera]

Zaczęty przez Smok.Eustachy, 22 Wrz 2024, 20:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Smok.Eustachy

Dobra. Konwent Imladris odbywa się w Krakowie w dniach 09-11.11.2024. Zapowiada się liczne grono nasze. Niemniej:
Żeby zabawa miała sens trzeba pomyśleć nad rejestracją audiowizualną poszczególnych punktów programu.
Mam plan taki:
1. Transmisja na Twitchu na żywo, z zapisem tam.
Ale aby zapewnić jakość nieco lepszą przydałoby się zapewnić nagłośnienie i ze 3 mikrofony bezprzewodowe. Albo przewodowe. I mikser do tego.
2. Ma ktoś dojścia do jakiejś korpo likwidującej sprzęt komputerowy? Przydałby się laptop jeden polizingowy do nagrywania. Albo stacjonarka chociaż.
3. Kamera, do nagrywania obrazu, aby można było montować różne ujęcia.

_____
Osobiście planuję zorganizować konkurs kahutowy. Wymóg jest posiadanie smartfona przez uczestników, do 40 osób może wziąć udział.

Q__

Wspomnę o panelu, który szykujemy we trzech, z xetnoinu:

Q&A Seriale s-f dla początkujących i zaawansowanych. Znajdziemy space operę dla Ciebie.
Opis: Jest siedem! nowych seriali uniwersum Star Treka, jest Orville, Problem trzech ciał, Mandalorianin, For All Mankind, Andor, Ahsoka, Akolita. Są fanfilmy. Są klasyki: BSG, Stargate, B5 i pięć klasycznych serii Star Treka, The Expanse i inne. Przybywaj, zapytaj i oglądaj. Podziel się swoją opinią o serialowych space operach. Znajdź swój sposób na Star Trek.

I o mojej prelekcji:

Świat Star Trek dla początkujących
Opis: Napęd Warp, replikatory, transportery, bezgotówkowa utopia (kosmiczny gejowski komunizm?), Klingoni, Romulanie, armie klonów (tak, Lucas nie był pierwszy). Wprowadzenie w bogaty (i niekonsekwentny) świat Star Trek, rozwijany od lat '60 do dziś.

Q__

A to opis prelekcji Tilly, możliwe, że pierwszej z dwóch:

Can't Stop Star Trek Fan Production
Opis: Zapraszamy na godzinę z czeskimi twórcami FSFilm! Pokażemy pięć fanowskich filmów inspirowanych Star Trekiem, w tym najnowszy epizod "Słodka Nieświadomość", którego premiera została przyspieszona specjalnie dla polskich fanów. Na koniec odbędzie się krótki wywiad z twórcami o ich pasji do tworzenia fanfiction w uniwersum Star Treka.

RedHatMeg też prelkę zgłosiła.

Filozofia w wybranych odcinkach klasycznego Star Treka
Opis: Będziemy omawiać między innymi, role języka w odcinku TNG "Darmok", definicję osoby w odcinku VOY "Autor, Autor" oraz dwoistość natury ludzkiej w odcinku TOS "Rozdwojenie".

Smok.Eustachy

1.
Zmiany w poetyce współczesnej fantastyki
Opis punktu programu:  *
Maks 500 znaków
Zmiany w poetyce współczesnej fantastyki filmowej i serialowej jako efekt przemian społecznych., Na przykładzie Gwiezdnych Wojen, Star Treka, Władcy Pierścieni, Red Dwarf, BS Galactica. Estetyka, fabuła, konstrukcja dzieła filmowego
2.
Konkurs wiedzy o Star Treku i Star Wars
Opis punktu programu:  *
Maks 500 znaków
Konkurs wiedzy, odpowiedź na pytania, nowoczesna forma Kahutowa.
3.
Czy idealny film jest możliwy? Tajemnica Sukcesu 16 odcinka Mando. Zgłębienie zagadki pozytywnego odbioru 16 odcinka Mandalorianina "Ratunek" , stanowiącego punkt centralny Mandoverse

to zgłosiłem.

Q__

Wstępny, b. roboczy, jak widać, zarys programu sporządzony przez xetnoinu (coś jeszcze może dojść):

1. xetnoinu – Co nam zgotuje przyszłość? Człowiek, społeczeństwo, technologia i kosmos. 1h

2 xetnoinu – Sekcja 31, Cesarzowa i Wes Crasher w akcji. Oj, namieszali ;). Czas i chronologia w Star Treku. 1h

3 Marta Łucja Bogacka – jakiś temat o początkach Treka?, TOS. 1h?

4 The_D – jakiś temat o liczebności seriali Treka i tytułach, statystycznie, 1h

5 Feneko - coś w stylu Czy Trek jest woke?  ?h

6. Q__ (plus xetnoinu plus Smok.Eustachy plus Magda z whosome.pl)  - Q&A Seriale s-f dla początkujących i zaawansowanych. Znajdziemy space operę dla Ciebie. – 1h

7. Q__ - "Świat Star Trek dla początkujących" 2h

8. Tilly - Can't Stop Star Trek Fan Production - 1h

9 Smok.Eustachy – Konkurs wiedzy o Star Treku i Star Wars

10 Smok.Eustachy – Zmiany w poetyce współczesnej fantastyki

11 Smok.Eustachy – Czy idealny film jest możliwy? Tajemnica Sukcesu 16 odcinka Mando.

12 RedHatMeg – Filozofia w wybranych odcinkach klasycznego Star Treka - 0,5h

13 Miłosz Kamiński – jakiś konkurs na 2h z przedłużeniem na 3?

Smok.Eustachy

Cytat: Q__ w 25 Wrz 2024, 20:0810 Smok.Eustachy – Zmiany w poetyce współczesnej fantastyki

Czyli też o łołku, tylko temat konspiracyjny.

Q__

Smok.Eustachy

Nie niestety tylko jak Klos w Abwerze

Q__

Tyle, że Kloss się tam ze swoim światopoglądem nie wychylał ;).

The_D

W kwestii doprecyzowania, zgłosiłem tytuł "O (pop)kulturowej genezie tytułów w Star Treku". Będzie o samych tytułach (czasem w nawiązaniu do treści odcinka). O statystykach liczebnych to miałem pomysł o najwyżej na ciekawostkowy wpis na forum. Nie wiem jak by to ubrać w choćby półgodzinną prelekcję, żeby nie było nudy. I nigdy tez nie planowałem.

A Miłosz zgłosił "Konkurs 'Scene It!'"

Co do technikaliów to już pisałem na discordzie, że w temacie osprzętu audio to jestem jaroszem. Zastanawia mnie tylko twitch. W zasadzie korzystam (bi nie mam tak dużo czasu na oglądanie, a jak mam to nie wtedy kiedy akurat coś ciekawego leci), ale czy tam nie jest tak, że nawet jak zostawisz nagranie po transmisji to i tak po jakimś czasie znika?

Smok.Eustachy

Problem Tłicza:
1. Zgrasz sobie filmik na dysk i masz.
2. Do transmisji wystarczy komórka (moja).
3. Inne elementy podnoszą jakość dźwięku. Na tą chwilę krytyczne są mikrofony, których nie ma.
Laptopa zorganizuję, głośniki bezprzewodowe też.
4, Najlepiej by było klapać paszczą do mikrofonu, z którego się nagrywa. A nie zbieranie głosu z sali.

The_D

Cytat: Smok.Eustachy w 27 Wrz 2024, 16:11Problem Tłicza:
A, o to chodziło. OK, bo ja już myślałem o udostępnieniu dla publiki na przyszłość.

Cytat2. Do transmisji wystarczy komórka (moja).
3. Inne elementy podnoszą jakość dźwięku. Na tą chwilę krytyczne są mikrofony, których nie ma.
Laptopa zorganizuję, głośniki bezprzewodowe też.
4, Najlepiej by było klapać paszczą do mikrofonu, z którego się nagrywa. A nie zbieranie głosu z sali.
No takiego systemu z mikrofonami to nigdy nie mieliśmy. Te filmy co są w internecie to zwykły aparat cyfrowy z przyczepionym mikrofonem, więc dźwięk jest jaki jest. Ale też lepiej niż jak by w ogóle nie było.

Smok.Eustachy

Cytat: The_D w 27 Wrz 2024, 16:36
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Wrz 2024, 16:11Problem Tłicza:
A, o to chodziło. OK, bo ja już myślałem o udostępnieniu dla publiki na przyszłość.
.
I robisz reupload na Jutupkę, na nasz kanał.

Q__