Kto kupi STAR TREK ONLINE?

Zaczęty przez Q__, 30 Sie 2023, 00:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Q__

Zaległe - dla Graczy w STO z okazji Star Trek Day:
https://www.youtube.com/watch?v=GhVcxclnJaY

Tu Goonie/Scimitar tak skomentował:
mam nadzieję, że zakończą ten multiverse bullshit wreszcie, bo (moim zdaniem) od czasu Klingon Civil War, nic fajnego fabularnie nie wydali. Z drugiej strony przejęcie Cryptic przez Deca Games widocznie odbiło się na możliwościach twórców (lagi, problemy ze stabilnością i padające serwery co jakiś czas), nie mówiąc o tym że przekazanie tak starej gry ze zespagetifikowanym kodem, który w dodatku był zaprojektowany przez ludzi dawno już w Cryptic nie pracujących na pewno łatwe nie było więc z tego co słyszałem poszli w awaryjny scenariusz fabularny.

I dyskusja się rozwinęła:

Q__
Z Twojego opisu wygląda, że STO jest trochę jak polskie strony o ST ;).

Goonie
Jeśli mnie pamięć nie myli to parę lat temu jak grupa Embracer wykupywała masowo inne studia i całe firmy z branży gamingu to między innymi nabył grupę Perfect World Entertainment (chyba tak to się nazywało) wewnątrz której było Cryptic Studios. Jakiś rok później okazało się że inwestor z Arabii saudyjskiej który stał za Embracerem wycofał się i zostawił firmę z zakupami na grube miliardy dolarów bez pokrycia i w ramach oszczędności zaczęli ciąć zespoły i zamykać nabyte firmy, w tym zlikwidowano Cryptic Studios, natomiast marki które pod nim były (w tym STO) trafiły do Deca Games które obecnie zajmuje się dalszym rozwojem starszych gier z segmentu MMO no i tutaj jest ta częściowo nieciekawa sprawa z STO - gra ma swoje poważne problemy praktycznie od początku istnienia - głównie bugi i systemy które nie działają w poprawny sposób jak i (moim zdaniem) trochę problem z tożsamością - mam wrażenie że mało jest w niej Star Treka znanego z telewizji, w stosunku do licznych konfliktów. Natomiast mam pewną nadzieję bo zachowali część kadry z Cryptica i zatrudnili też ludzi którzy znają się w miarę na Star Treku i projektowali inne gry z tego universum (min. ST: Resurgence). Także jak skończy się ten wątek fabularny to zaczną pracować już prawdopodobnie nad własnymi pomysłami (albo juz to robią nawet).

Q__