Skeleton Crew

Zaczęty przez Smok.Eustachy, 05 Gru 2024, 00:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Smok.Eustachy

rs

Obejrzałem siódmy odcinek rozbitków. Mocno naciągane, szczególnie kodeks piracki. Inna sprawa, że raczej nie ejstem grupą docelową serialu, więc może to że mi to przeszkadza nie jest ważne. Pozostaje kilka kwestii. Od kiedy at attin jest ukryte. Wydobywają latinum tamtej Galaktyki, ale czy ktoś to odbiera? Kiedy ostatni raz na planecie pojawił się ktoś z republiki? Kim jest nadzorca? Jak wielka jest populacja planety? Czy może nie upadła jak inne ukryte światy, gdyż pojawił się ktoś z zewnątrz? Czy okaże się robotem-piratem? Czy postać grana przez Jude Law była skrzywdzonym padawanem? nadal serial ma jeden plus. Jude Law radzi sobie z dzieciakami i dzieci są dziećmi

Q__

Recenzja w/w siódmego odcinka ze strony Tor:
https://reactormag.com/star-wars-skeleton-crew-makes-it-home-in-were-gonna-be-in-so-much-trouble/

Cytat: rs w 09 Sty 2025, 01:55Pozostaje kilka kwestii. Od kiedy at attin jest ukryte. Wydobywają latinum tamtej Galaktyki, ale czy ktoś to odbiera? Kiedy ostatni raz na planecie pojawił się ktoś z republiki? Kim jest nadzorca? Jak wielka jest populacja planety? Czy może nie upadła jak inne ukryte światy, gdyż pojawił się ktoś z zewnątrz? Czy okaże się robotem-piratem? Czy postać grana przez Jude Law była skrzywdzonym padawanem?

Mówiąc w skrócie: czy twórcy wiedzą dokąd jadą, a jeśli tak - czy spodoba nam się ten kierunek (w tym: czy będzie miał sens?)? ;)

rs

Cytat: Q__ w 09 Sty 2025, 02:12Mówiąc w skrócie: czy twórcy wiedzą dokąd jadą, a jeśli tak - czy spodoba nam się ten kierunek (w tym: czy będzie miał sens?)? ;)
coś w tym stylu. Z okazji Załogi rozbitków przypomniałem sobie Wyspę skarbów, jako potencjalną inspirację Załogi rozbitków. Powieść jest mniej logiczna niż pamiętałem, a Jim Hawkins bardziej denerwujący. Tak Rennod to nowy Flint. Być może szukanie, kim jest Rennod w czasach nowej republiki jest więc bez sensu, on jednak dawno nie żyje. Jod Silvo jest wzorowany na Jimie Silverze, choć ma 2 nogi, a nie jedną. Raczej więc nie zginie. Kh'ymm dała dzieciakom na siebie namiar. Wezwą nową republikę?

Q__

Cytat: rs w 10 Sty 2025, 10:58Z okazji Załogi rozbitków przypomniałem sobie Wyspę skarbów, jako potencjalną inspirację Załogi rozbitków.

Lubisz czytać klasykę ;). Inna sprawa, że po tym jak wspomniałem o "Planecie...", i ją sobie powtórzyłem, też po "Wyspę..." sięgnąłem ;).

Cytat: rs w 10 Sty 2025, 10:58Powieść jest mniej logiczna niż pamiętałem,

Prawda, widać że autor tak bardzo nie chciał zrobić krzywdy jemu - ale i Silverowi - że bohaterom się to jawnie udzielało ;).

rs

Jim Hawkins powinien kilka razy zginąć, jego chęć dorównania dorosłym skończyłaby się tragicznie. Już chyba Wim (i Fern) są mniej denerwujący :) Pewnie postaci granej przez Jude Law się upiecze. To już niedługo będzie wiadomo

Q__

Cytat: rs w 13 Sty 2025, 13:17Pewnie postaci granej przez Jude Law się upiecze.

Pewnie tak - raz, bo kto tam jeszcze taką charyzmę ma?* dwa - bo Silver.

* Choć u nas Lorcę uśmiercili...

ps. Za Drixem. O rozczarowującej oglądalności Skeleton Crew:
https://www.gry-online.pl/newsroom/star-wars-skeleton-crew-z-rozczarowujacym-rekordem-gwiezdnych-woj/z82c003

Smok.Eustachy

Nie wiem jak zinterpretować oglądalność. Jest to wszak serial dla dzieci, więc może być niższa. Ale z drugiej strony jeśli budżet jest wysoki to oglądalność powinna być wysoka, żeby się zwróciło. W sumie powinno to trafić do kablówek na jakiś kanał dla dzieci.
Ale jak dla dzieci jak jest mord przez palnięcie w łeb buntowniczemu kapitanowi? Nie nadaje się to dla dzieci.
Światotwórczo:
To w końcu kredyty starej republiki są w obiegu czy nie są? Po co one są piratom? Cała ta intryga jest słaba, że paru gostków zajmuje planetę. Ilu ludzi mieszka na niej? Cała opowieść o planecie mennicy, o której nie wiedział Palpusiaczek głęboko mi zgrzyta. Grawitacji wszak nie maskowali. Całe nawiązanie do piractwa jest nieprzetworzone, a zatem nudne.
Palpuś wysyłający tam Vadera - to by było coś. A tak to mamy silną dzielną niezależną dziewczynkę i jej również sdn mamusię. Są one nieoglądalne.
Nie wiem na ile to ocenić nawet, bo to nie mój target. Prodiż jest ciekawszy, a odpadłem. To nie mój target.

Q__