Technologie ze Scouts

Zaczęty przez Q__, 20 Lis 2025, 14:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

Q__

xetnoinu napisał:

Zróbmy przegląd technologii Scouts

Odcinek 1 :
 -magnetyczno-odrzutowe buty ( nawiązanie do dwu filmów ST)
- Latająca deskorolka
- Astrodeflektor czyli rodzaj wiązki replikującej lub transportującej przedmioty w przestrzeń kosmiczną
- teleskopowa mechaniczna ręka Sprocketa nazywają to chyba bioniczne ramię
- trikorder który pokazuje od razu hologram tego co analizuje ( prześwietlenie zwierzaka który zjadł makaron)

Odcinek nr 2:
- dzieciaki mają wyłącznik sztucznej grawitacji ( ponownie nawiązanie do filmu )

Odcinek 3
- holoprogram treningowy w pomieszczeniu mostka.  Latające prostopadłościany w jakie kopie Roo. Albo wszystko dzieje się w holodeku albo na tym mostku są holoemitery czyli jak na Protogwiedzie i nowym Voyagerze w PRO i chyba pierwszy raz takie holoemitery na mostku były gdzieś w jakimś odcinku VOY.

Odcinek 4
-;bioniczne ramię ma funkcję dmuchawy strumienia powietrza? Jakiejś sonicznej fali ?  (do zgaszenia świeczek i rozwalenia tortu)
- Sprocket ma PADD z podglądem obrazu toru lotu obiektu zagrażającego

Odcinek 5
- Roo ma okulary ochronne które automatycznie kiedy nie są potrzebne dematerializują się. Jak dziewczynka schodzi z deski to znikają okulary. Znikają też kiedy stuknie je dłonią
- Roo wylatuje deska w atmosferę i łapie boomerang. To jakiś rodzaj fazera. Ściąga i przytrzymuje wiązką boomerang a następnie go przybliża i finalnie ten boomerang znika
Hmm. To nie jest Fazer. To coś nowego

Trudno powiedzieć. Wygląda jak Fazer ale działa inaczej. Nie dematerializuje. Jakby łapie. Przybliża i chowa do bufora jak transporter
Może to i na sens żeby dzieci nie miały normalnych fazerów z trzecim nastawem

Odcinek 6
- konsola naukowa Sprocketa generuje holograficzny ekran i wizualizacje 3d podobnie jak trikorder w poprzednich odcinkach
- przenośny mini astro deflektor
- i mój ulubieniec Zucholot schowany w przycisku działającym jak.pierscień Breen jaki miała Moll w Discovery
I chyba ma dwie gondole warp, i może latać w próżni
;)

Odcinek 7
- zegareczkowy sterownik transportu . Czyli lepsza wersja transportera osobistego z disco bo można sterować też transportem innych osób
Dopiero teraz usłyszałem że Finn złolek skacząc rzuca tekst Arniego z Terminatora że on tu wróci ;)

Odcinek 8
Tak teraz  zauważyłem że koło fortuny jak im wybiera przedmiot jest na siatce w kratkę, niebieskiej. Podobna że żółta kartka była pokazywana jako siatka przy wyłączaniu holodeka
Kolejny mini trop że ta szkoła jest holodekiem
- jasno pokazano że deska i okulary włączają się przez dotknięcie komunikatora budga
- jest Fazer klasyczny z promieniem cieplnym

Odcinek 9
- Cudowny replikator ręczny ;)
 ja taki chcę
Wiązka jak Fazer ale replikuje żywność i ja przyrządza
Wiązka może być odbita w lustrze co świadczy o fonicznej technologii tego replikatora. Czyli raczej nie jest to typ drukarki hak to się tłumaczy zwykłe replikatory
- bioniczne ramię zawiera w sobie lusterko