Najlepszy film i odcinek

Zaczęty przez Q__, 07 Sie 2023, 03:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Q__

Dyskusja w nawiązaniu do poprzedniego posta:

xetnoinu
Pan Coleman nie zrozumiał PIC. Tak te dziady stare są samolubne i małostkowe i tak to Matalas napisał.
Nie że nie umiał. To tak miało wyjść.

Q__
Maybe. Ale to b. mało w duchu ST, cokolwiek o zachowaniu Kirka w TMP nie mówić...
Zresztą konflikt starych zrzędów łatwiej jest napisać, niż spór o coś. Po prostu będą się kłócić, bo tak mają. I nie musi to mieć sensu.

Q__

Q__

RedHatMeg napisała:
Panie i panowie, przedstawiam - ulubione odcinki Star Treka! https://planetakapeluszy.com/2026/01/08/moje-8-ulubionych-odcinkow-klasycznego-star-treka/

Dyskusja:

xetnoinu
Super :)

Q__
Zdecydowanie!
Po lekturze:
Dużo Ferengi, ale zadbałaś i o (solidną) interpretację każdej serii. Widzę kompromis między dwoma pierwotnymi zamysłami.
Mała prośba - dałoby radę podać gdzieś w nawiasach oryginalne tytuły (przy polskich muszę się ich domyślać ze streszczeń fabuły).

RedHatMeg
Nie da rady. Są numerki.

Q__
Tyle, że numeracja czasem się wykłada, bo różne bywa traktowanie two-parterów (zwł. niektórych).

RedHatMeg
Teraz nie będę już nic zmieniać.

Q__
To inne wyjście się znajdzie :P ;) :
https://planetakapeluszy.com/2026/01/08/moje-8-ulubionych-odcinkow-klasycznego-star-treka/#comment-2597

xetnoinu
Miejsce ósme - Marsjanie z DS9. To jest znakomity odcinek i wspaniale, że jest na tej liście. Quark myślący strategicznie nie tylko o sobie ale o swojej planecie i jej dobrobycie, gdzie to ostatnie jest zaskakujące.
Miejsce siódme - Zjednoczeni. Cały wątek z kilku odcinków pamiętam. Szczególnie śmierć niebieskoskórej oraz telepatyczny dron. Konkretnie tego odcinka nie pamiętam. Ciekawy i zaskakujący wybór. Warto będzie powtórzyć epizod i popatrzeć na niego w nowym świetle.
Miejsce szóste Babel TOS. Znakomity odcinek i perfekcyjne wprowadzenie do fabuły rodziców Spocka. To z tego epizodu będzie nakręcać się pomysł na odcinek TAS z młodym Spockiem, z niego wykiełkuje Spock z Kelvina oraz pogłębienie historii rodzinnych Sareka Amandy w Discovery.
Bardzo lubię Babel.
Miejsce piąte : HoloucIeczka czyli odcinek z Troi jako Boginią Empatii.  Absolutnie zasłużone miejsce na liście. Przykład bardzo dobrego fabularnie wykorzystania chluby Star Treka czyli holodeku. I pan Brokuł z kłopotami. Też wracałem wiele lat temu do tego epizodu. Teraz już mniej - czas wrócić i zobaczyć ponownie.
Miejsce czwarte Rod Quarka.  Najlepsze malzenstwo w dziejach Star Treka oparte na honorze i szacunku. Niesłychany pomysł na fabułę tak głęboko rozszerzająca niuanse postaci Quarka. To był pewniak na liście Meg :)
Miejsce trzecie Opowieści i Serce z kamienia.  Ponownie zaskakujący wybór, nawet wiedząc jak z wielką miłością Mega traktuje Ferengi.  Kolejny przyczynek do powtórki i zastanowiebia się czego nie doceniłem w tych odcinkach a za co tu trafiły.
Miejsce drugie Linia życia VOY
Tu ogromne zaskoczenie, że akurat ten odcinek z doktorem wpadł na podium. Choć po chwili rzeczywiście to wspaniały popis aktorstwa i świetnie napisanych relacji, uczuć, empatii, przyjaźni. Odcinek terapeutyczny i edukacyjny dla dusz poranionych. I po namyśle tak, zasłużone wysokie miejsce.
I finał : Części ciała
Odcinek trudny bo można go docenić jak zna się drogę i historię i Quarka ale i Ferengi od ich pierwszego osadzenia w fabule w TNG z gigantycznymi biczami i brakiem inteligencji. To pokazuje jak siła i osobowość jednego aktora zainspirowała wielu twórców i kolejne ferengi-scenarousze mogły dobić do tego odcinka.
@RedHatMeg Bardzo dziękuję za wspaniały subiektywny ranking. Jest bardzo oryginalny i zachęcający do zajrzenia do wskazanych pozycji. Super :)

Q__
[Ad: "Ród Quarka"] Swoją drogą jest to mój Ferengi Episode numer 1. Numer 2 to ten, w którym Quark okazuje się wyśmienitym dyplomatą.

RedHatMeg
A oto odcinki, które prawie trafiły na listę:
Zapisane w kartach (In the Cards) - za to, że jest to bardzo fajny odcinek o Jake'u i Nogu (no i za "zakłamane sługusy ortodoksyjności :D )
11:59 - za bardzo fajną historię miłosną między Shannon O'Donnell a Henry'm Janawayem i ciekawe spojrzenie na to, jak postrzegamy swoich przodków
Rodzinny interes (Family Business) - za Ishkę, która jest truly iconic.
Zdrada, wiara i wielka rzeka - za wątek Noga i koncept Wielkiego Kontinuum Materii.

[Ad: "Ród Quarka"] Po tym odcinku często mówiłam, że Quark ma serce z latinum i jaja z tytanium.
I powiedziałabym, że Ród Quarka jest trochę westernowy - w tym względzie, że Grilka jest trochę taką wdową w opałach, na której ziemie czyha złoczyńca. Ona nie jest w żadnym razie słabą kobietą, potrafi się bronić i jest dumna, ale teraz potrzebuje pomocy. I Quark jej może pomóc.

[Ad: miejsce trzecie] "Mam ręce ojca i upór stryja." - jeden z najlepszych tekstów Noga ever.
Tyle przekazuje.

Q__

Q__

Rowan J Coleman chwali scenariusz TNG "The Measure of a Man":
https://www.youtube.com/watch?v=V2zaC8cwOk8

Q__