Aktualności:

SMF - Just Installed!

Menu główne

Tradycje rodzinne

Zaczęty przez Q__, 03 Lis 2023, 00:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

seybr

To prawda. Ba, ojcostwo wydawało się dla niego ważniejsze od służby w GF. Niestety, samym finałem poniekąd to podkopali.

Fakt, podkopali. Nie jeden serial miał słabe zakończenie. Oby nikt nie wpadł na jego powrót, serial z Picardem. Sam pomysł na serial, mówię ok. Ale przynajmniej z 15 lat za późno. Aktor jest już wiekowy, to było widać. Reszta ekipy się broni, szczególnie Riker. Mógłby powstać mini serial z jego udziałem.

Przypomina mi się odcinek gdzie Siko buduje statek, żaglowiec. Rozumiem nawiązanie do statków z epoki piratów, odkryć geograficznych. Daje to klimat, korbki itp. Świetny kontakt ojca z synem.
Wiesz co mnie śmieszy? Bajor musiał dysponować technologią którą znamy na dzień dzisiejszy. Aby wysłać statek, trzeba było mieć rakiety, komputery itp. Przez prawie 800 lat oni byli w czarnej dupie. Rozwój ich technologi stał w miejscu. Przez kogo? Przez ich religię, która hamowała rozwój. Drugi powód, nie byli agresywną rasą.

rs

W sumie byłoby lepiej gdyby Picard był epizodycznym bohaterem serialu który został nazwany jego imieniem, a w głównej roli występowałby Riker. Nie da się ukryć, że Picard bardziej pasowałby do roli mędrca- takiego star trekowego Yody niż bohatera, który musi walczyć. Szkoda, że oprócz 7 of 9 (i epizodycznie Tuvoka) nie próbowano jakoś wpleść w Picardzie młodszych bohaterów seriali dziejących się trochę później: Bashira, Parisa, Torres, albo Kima.

Q__

Cytat: seybr w 03 Lip 2024, 13:47Mógłby powstać mini serial z jego udziałem.

A jeszcze lepiej animacja, bo w niej możnaby trochę Willa odmłodzić, jak już miało to miejsce w LD.

Cytat: seybr w 03 Lip 2024, 13:47Przypomina mi się odcinek gdzie Siko buduje statek, żaglowiec. Rozumiem nawiązanie do statków z epoki piratów, odkryć geograficznych. Daje to klimat, korbki itp. Świetny kontakt ojca z synem.

"Explorers", jeden z moich ulubionych. I przez te heyerdahlowsko-żaglowcowe tematy. I przez iście archetypiczne ukazanie ojcostwa, z tej najlepszej strony. B. ocieplił mi wizerunek Bena.

Cytat: seybr w 03 Lip 2024, 13:47Wiesz co mnie śmieszy? Bajor musiał dysponować technologią którą znamy na dzień dzisiejszy. Aby wysłać statek, trzeba było mieć rakiety, komputery itp. Przez prawie 800 lat oni byli w czarnej dupie. Rozwój ich technologi stał w miejscu. Przez kogo? Przez ich religię, która hamowała rozwój. Drugi powód, nie byli agresywną rasą.

Tak, to są dość czytelne. I b. roddenberry'owskie morały z tego odcinka.

Cytat: rs w 03 Lip 2024, 20:38Picard bardziej pasowałby do roli mędrca- takiego star trekowego Yody

Swoją drogą chętnie bym zobaczył słowną konfrontację tych dwóch. Napisaną w stylu złotych lat i SW, i ST.

Cytat: rs w 03 Lip 2024, 20:38Szkoda, że oprócz 7 of 9 (i epizodycznie Tuvoka) nie próbowano jakoś wpleść w Picardzie młodszych bohaterów seriali dziejących się trochę później: Bashira, Parisa, Torres, albo Kima.

Też chętnie ich zobaczę - jeśli jeszcze będzie w czym :P. Zwł. Juliana i Harry'ego.

Q__

RedHatMeg napisała:

Jeden gościu na fanpage'u o sci-fi twierdził, że brat Kirka w SNW to wymysł scenarzystów. To był fan Kalvin-timeline'u, który wolał filmy, bo "nie były tak zawiłe" jak to, co było SNW.

Cóż, ma alibi ;). Odnosił się do tego, co znał ;). Inna sprawa, że nie znał tego:
https://www.youtube.com/watch?v=fw4fT-P21D4
https://www.youtube.com/watch?v=zV5TsPNoQLE