Czemu ST jest niepopularny w Polsce? - chyba znalazłem odpowiedź!

Zaczęty przez Q__, 02 Gru 2023, 23:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Q__

Q__

Q__

vahanara

Ostatnio miałem przyjemność rozmowy z jednym z uczniów (rocznik gdzieś tak 2008 chyba,) rozmawialiśmy oo Star Wars zdziwił się i ucieszył, że znam jakieś podstawy i oglądałem Ahsokę czy Parszywą zgraję oczywiście jego wiedza o uniwersum była przeogromna ale zwróciłem uwagę, że bardzo ekscytował się powiązaniami personalnymi , kto był czyim uczniem, dlaczego ktoś się stał wrogiem itp. Po rozmowie z nim mam taką refleksję : ogólnie saga SW jest historią, dosyć dobrze umocowaną i powiązaną. Myślę, że tego brakuje w Star Treku - pewnej historii, uderza się w światy równoległe, zawiłości temporalne, linie alternatywne itp. Czy można się emocjonalnie związać z historią świata równoległego w którym ulubiony bohater ginie ale faktycznie w naszym świecie żyje? No naprawdę, emocje jak cholera...... 

Q__

Cytat: vahanara w 22 Sie 2024, 13:29oczywiście jego wiedza o uniwersum była przeogromna ale zwróciłem uwagę, że bardzo ekscytował się powiązaniami personalnymi , kto był czyim uczniem, dlaczego ktoś się stał wrogiem itp.

Ale mówił o nowym kanonie, czy o obu, bo w starym to dopiero powiązania były, i rozbudowany ród Skywalkerów (dynastia istna Skywalker-Solo-Fel).

Cytat: vahanara w 22 Sie 2024, 13:29Czy można się emocjonalnie związać z historią świata równoległego w którym ulubiony bohater ginie ale faktycznie w naszym świecie żyje? No naprawdę, emocje jak cholera......

Ale z drugiej strony, czy nie można mieć głęboko emocjonalnego stosunku do Spocka, McCoy'a, Picarda, Daty, Enterprise-D, Trekowej wizji przyszłości, ideałów GF, czy choćby kosmicznych - nawet jeśli niezbyt realistycznych - cudów, ewokujących typowe dla klasycznej SF intelektualne zachwyt i zdumienie?

Choć masz rację, że ST nie ma tak rozbudowanego aspektu worldbuildingowego i mydlanego jak SW, zwłaszcza w starszym wydaniu.

Q__

Praca "Kultury prosumpcji" Piotra Siudy, namiar na którą zawdzięczam badaczce rodzimego fandomu ST, Agnieszce Urbańczyk:
http://otworzksiazke.pl/ksiazka/kultury_prosumpcji/
Sięgnijcie do rozdziału "Polscy fani".