Starwars

Zaczęty przez Q__, 02 Sie 2023, 10:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Q__

Za Smokiem.Eustachym/Stilgarem. Jak widać można się przebrać i za Salaciousa B. Crumba:
https://www.facebook.com/reel/842496875433509/

Q__

O Stormtrooperach (w kontekście Andora):
https://www.youtube.com/watch?v=4qa3LBoxy_U

I o kosmicznych bitwach z SW:
https://www.youtube.com/watch?v=2mDNKruPIK0

Q__

Z naszego serwera:

Stilgar
Kennedy jednak poleciała

Krogulec

Gorzej że Filoni nas teraz zadręczy Ahsoką

Stilgar
Dlaczego?

Krzysztof Kietzman
Filoni znany jest z wciskania wszędzie swoich postaci.
Jego Gwiezdne wojny jakby są osobnym wątkiem, biegnącym przez normalne SW.
I jest obawa, że tak będzie dalej.
Przykładem jest nie wiem, włożenie Cada Bane'a do Księgi Boby Fetta.
Czy Zeba do Mando.

Q__
W sumie Zahn był podobny.
Świat SW to poniekąd suma pod-światöw jego czołowych twórców.

Stilgar
Ale jako prezes nie musi wciskać

Q__
Nie musi, ale może. Kto mu zabroni? ;)

WVR_23PH
NIech wciska ile się da, Rebels to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kiedykolwiek powstały w SW

Krzysztof Kietzman
Ja naprawdę lubię Rebels ale w Rebels, a niekoniecznie chcę to mieć wszędzie.
[Ad: świat jako suma pod-światów] Tak tylko różnica zasadza się na tym, że jeden z pod-twórców zostaje uber-szefem
[Ad: jako prezes nie musi] I to jest właśnie to pytanie, czy będzie, czy nie będzie

Q__

Q__

Q__

Smok.Eustachy

Q czy Ty wynosisz prywatne rozmowy z prywatnego serwera na publiczne forum?

Gwiezdne Wojny urodziły się razem z nami, żyją razem z nami i umrą, kiedy my umrzemy. Nie powinniśmy zatem bezrefleksyjnie przejść do porządku dziennego nad rezygnacją Kathleen Kennedy, szefowej Lucasfilmu, która odeszła i została zastąpiona przez duet Dave Filoni i  Lenwyn Brennan/ Filoni ma być odpowiedzialny za stronę kreacyjną a Brennan za pieniądze. Za czasów Kennedy nie było osoby zajmującej się kreacyjnością, która była puszczona samopas. Produkcje miały być łołkowe (ang. woke) i to była jedyna, ogólna dyrektywa. Zatrudnieni scenarzyści i im podobni reżyserzy mieli stworzyć spójną opowieść na zasadzie sublimacji wśród totalnego chaosu. Kennedy zatrudniała różnych ludzi obiecując im gruszki na wierzbie, po czym byli oni kasowani. Wykończyła ona Indiane Jonesa, Willowa a Gwiezdne Wojny wpędziła w ciężki kryzys.
Etap bowiem się zmienił a razem z nim mądrość etapu. To co kiedyś było postępowe stało się reakcyjne, podobnie jak Martina Navratilowa. Franczyzy LucasFilmu są jednak patriarchalne a na tapet weszło zwalczanie patriarchatu, którego elementem jest kapitalizm. Tak w jednym zdaniu można opisać sedno problemu: publika ma w głębokim poważaniu zwalczanie patriarchalizmu i jest tak niedojrzała i niewyrobiona rewolucyjnie, że jej patriarchat nie przeszkadza. Ceni sobie klasyczne zalety kina nowej przygody, jak heros jako bohater i panienka u jego boku. No i nie chce kaski wydawać na rewolucję.
Dobra, nie zamierzam się tu roztkliwiać nad przeszłością, czyli działalnością Kennedy. Zastanowię się nad perspektywami jakie otwiera przed nami Filoni. Pretensie do niego są o fanserwis: chodzi tu o kontynuację: podobnie jak Lucas w Imperium Kontratakuje przedstawia dalsze losy bohaterów Nowej Nadziei (a nie wywala ich do kosza żeby wstawić taką Holdo), tak Filoni konsekwentnie rysuje losy bohaterów Wojen Klonów, jakiejś Ahsoki, Bo Katan itp. Produkcje jego poprawiały po Lucasie, czyli prostowały różne tam takie te z Prekłeli, jak przejście Anakina na ciemną stronę itp. Przyznam się, że nie oglądałem tego, dopiero teraz, po Mandalorianinie. Jest tam sporo nawiązań biblijnych, a w Ahsoce to w ogóle jest figura chrztu, wyboru życia itp. Przy czym podczas gdy osoba szołranerska ta od Akolity wprost opowiadała o gejowskich Gwiezdnych Wojnach itp. to Filoni siedzi cicho i robi swoje. A tamte nie są zbyt lotne więc się nie pokapowały że Gwiezdne Wojny Filoniego są tradycjonalistyczne i patriarchalne. Mają jednak jakieś dysonase, coś tam przeczuwają, coś im nie gra i dlatego pyszczą. Werbalizuje się ten niepokój jako narzekanie na fanserwis. Fanserwis to jest sytuacja, że w Imperium Kontratakuje mamy bohaterów z Nowej Nadziei a nie jakiś leszczy.
Problem jest tu taki, że oceny krytyki rozjeżdżają się z ocenami widzów. Krytyka punktuje walke z patriarchatem a publika fajny film. Więc Filoni musi tak kombinować, żeby krytyka nie zaczęła po nim jechać a widzowie byli zadowoleni. Fani też nie są jednorodni, bo taki Akolita ma grupkę zwolenników jednak. Co do zasady lewakom podoba się Ostatni Jedi i Akolita a prawakom Mandalorian. Unaoczniają bowiem te produkcje stosowne wartości ideowe. Holdo np. jest niekomunikatywna i głupia.
Generalną próbą Filoniego będzie film Mandalorian i Grogu. Niesie on za sobą poważne ryzyko: może być zbyt hermetyczny dla widza nieznającego seriali. Podobna bolączka dotyka produkcji startrekowych. Odbiorcy seriali to jednak grupa mniejsza niż odbiorcy filmów. Dodatkowo pojawił się pewien wkurz w narodzie po Xiędze Bobusia, po Ahsoce, po 3 sezonie Mandalorianina. Nie mówię, że jest słuszny czy coś. Zauważam tylko, że jest. Jeśli w filmie wyskoczy znienacka Cara Dunn to odniesie on sukces, a jak nie to nie wiem.
Co do Andora to ponoć nie miał imponującej widowni, ale wysokie noty. Czyli oglądali go tylko ci, którym się podobał. Co jest jakimś osiągnięciem (w sensie dobre opinie) i przykładem dobrej polityki wydawniczej. Mam nadzieję, że takie mniej udane, ale niszowe seriale będą dalej powstawać.
Ahsoka zaś (i Spock) zachowują się jak Jedi przez co nie nadają się na głównych bohaterów. Są za spokojni. Musi być ktoś bardziej emocjonalny na pierwszym planie. W OT mieliśmy Luka, który stawał się dopiero, w prekłelach zaś Anakina, który był dziwny. Nietypowy. (W Akolicie dlatego robili cyrk) Drugim problemem jest konieczność dekanonizacji sekłeli: jeśli wszystko ma się skończyć Snołkiem to nie da się opowiedzieć kompletnej historii.
Tak to widzę z grubsza na początek.

WVR23PH

Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Produkcje miały być łołkowe (ang. woke) i to była jedyna, ogólna dyrektywa.
Produkcje miały trafiać w to, co zarząd Disneya akurat uważał za modne w tej chwili, a że produkcja trwa, kilkukrotnie nie wstrzelili się w trendy. Do tego, fandom SW jest toksyczny jak mało który.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Kennedy zatrudniała różnych ludzi obiecując im gruszki na wierzbie, po czym byli oni kasowani.
To akurat fakt, ale wynikał z powyższej pogoni za trendami.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Wykończyła ona Indiane Jonesa, Willowa a Gwiezdne Wojny wpędziła w ciężki kryzys.
Indiego wykończyła korporacyjna chciwość i odcinanie kuponów kolejnymi sequelami. Willowa wykończył fandom, bo serial choć nierówny, był całkiem dobry.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Franczyzy LucasFilmu są jednak patriarchalne a na tapet weszło zwalczanie patriarchatu, którego elementem jest kapitalizm.
Korporacje zwalczające kapitalizm...WAT...
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15(...Publika) Ceni sobie klasyczne zalety kina nowej przygody, jak heros jako bohater i panienka u jego boku. No i nie chce kaski wydawać na rewolucję.
Bardzo to uboga definicja fandomu, wycinająca jego sporą część. Trafnie jednak wskazujesz, że wiele osób ogląda SW tylko dla tej właśnie prost(acki)ej rozrywki.
Tu przeskakuję spory kawałek, bo nie widzę tam nic poza oczywistą oczywistością, że w "Imperium kontratakuje" są te same postaci, co w reszcie oryginalnej trylogii, a w sequelach ich nie ma, bo jest to jednak już co nieco inna trylogia. Duh.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Jest tam sporo nawiązań biblijnych, a w Ahsoce to w ogóle jest figura chrztu, wyboru życia itp.
Wskaż, gdzie, bo ja tam widzę jedynie tradycyjne rzeczy, typu Campbell, ale może po prostu mam inny mindset.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Wojny Filoniego są tradycjonalistyczne i patriarchalne.
Nie. I to zupełnie nie.
1. Clone Wars
  • Silne postaci kobiece - Ahsoka, Padme, siostry Kryze, Ventress, Matka Talzin, które nie tylko są pokazane jako kluczowe dla rozwoju historii, stanowią również oś moralną (moralny nie zawsze znaczy to samo) i grunt dla swoich mikrospołeczeństw (Padme i Talzin) oraz rozwijają się chyba najbardziej ze wszystkich postaci (Ahsoka, Ventress, Bo-Katan)
  • Postaci męskie to albo jednostronni złole (Palpatine, Dooku), albo popełniający pomyłki ślepcy (rada Jedi), albo narwańcy (Anakin, Gererra) albo jednostronni goodguys, jak Kenobi. Wyróżnia się trochę Maul.
  • Na koniec, cała ta wojna mężczyzn kończy się porażką, z której odchodzi silna kobieta.
2. Rebels
  • Rebelianci to rodzina prowadzona przez matkę w postaci Hery, wspierana przez kolejną silną postac kobiecą - Ahsokę, wewnątrz wspólnej Rebelli, którą prowadzi Mothma - kolejna kobieta. Do tego masz Sabine - kolejną niepatriarchalną postac kobiecą - wojowniczkę starającą się odkupić swoje błędy i znaleźć swoje miejsce.
  • Mężczyźni w Rebels to Ezra - sierota szukający rodziny i celu w życiu, Kanan, partner Hery i mentor raczej niż przywódca, i Zeb, wojownik z rasy wojowników, również uznający zwierzchność Hery.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Fanserwis to jest sytuacja, że w Imperium Kontratakuje mamy bohaterów z Nowej Nadziei a nie jakiś leszczy.
Nie, to się nazywa kontynuacja wątków z poprzedniego filmu w tej samej trylogii.
Fanserwis, za wiki, to " elementy pojawiające się w danym utworze mające jedynie na celu spełnianie życzeń fanów". Nie sądzisz chyba, że fakt pozostawienia tych samych postaci jest "tylko spełnianiem życzeń"?
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Krytyka punktuje walke z patriarchatem a publika fajny film.
Ogólnik bez poparcia.
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Co do zasady lewakom podoba się Ostatni Jedi i Akolita a prawakom Mandalorian.
Jestem lewakiem, i podobają mi się oba, mało tego, większość moich lewackich znajomych ma podobne zdanie. Może to jednak nie jest żadna zasada?
Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Generalną próbą Filoniego będzie film Mandalorian i Grogu. Niesie on za sobą poważne ryzyko: może być zbyt hermetyczny dla widza nieznającego seriali. Podobna bolączka dotyka produkcji startrekowych. Odbiorcy seriali to jednak grupa mniejsza niż odbiorcy filmów. Dodatkowo pojawił się pewien wkurz w narodzie po Xiędze Bobusia, po Ahsoce, po 3 sezonie Mandalorianina.
Racja, choć niezbyt rozumiem to zjawisko.
Co ciekawe, Andor jest ponoć wzorowany na biografii Stalina. Czyli kolejny kamyk do ogródka tych, co uważają Imperium za wcielenie dobra, ładu i porządku, a Rebelię za lewackich odszczepieńców.
Trochę pod tezę była ta wypowiedź, @Smok.Eustachy, ale dobrze jest poznać cudze zdanie na tematy, które są dla mnie interesujące,

Q__

Cytat: Smok.Eustachy w 27 Sty 2026, 20:15Q czy Ty wynosisz prywatne rozmowy z prywatnego serwera na publiczne forum?

Z publicznego frekwencyjnie (spora część polskiego fandomu ST tam siedzi) i mającego punkt regulaminu, że dialogi stamtąd mogą być zacytowane tu* (przy czym zwykle przy pierwszym razie pytam o zgodę cytowanych, zwł. przy tekstach ostrzejszych/bardziej kontrowersyjnych; z tych samych przyczyn b. rzadko cytuję dialogi o polityce).

* Ba, próbowaliśmy z The_D eksperymentować z mechanizmem, który automatycznie przenosiłby treści serwerowe na forum. Co też nie jest żadną tajemnicą.

Przy czym celem nie jest stawianie kogokolwiek w kłopotliwej sytuacji (choć o jakiej prywatności może być mowa, gdy dane teksty czyta ponad setka luda, a i administracja Discorda ma do nich swobodny dostęp?), a chęć przechowania i upowszechnienia i tych odprysków zbiorowej fanowskiej myśli, co wielokrotnie podkreślałem.

Cytat: WVR23PH w 27 Sty 2026, 21:37
  • Silne postaci kobiece - Ahsoka, Padme, siostry Kryze, Ventress, Matka Talzin, które nie tylko są pokazane jako kluczowe dla rozwoju historii, stanowią również oś moralną (moralny nie zawsze znaczy to samo) i grunt dla swoich mikrospołeczeństw

Ba, choć ledwo co zarzuciłem SW społeczny regresywizm, nie ta się też zaprzeczyć, że od zawsze silnymi paniami stoją:
https://muzeum.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=5&topic=528&page=124#msg327706

Cytat: WVR23PH w 27 Sty 2026, 21:37
  • Rebelianci to rodzina prowadzona przez matkę w postaci Hery

I Hera tam również stanowi centrum moralne i decyzyjne, nawet przed sformowaniem tej drużyny, co ładnie pokazuje powieść "New Dawn". To ona wciąga Kanana do rodzącej się Rebelii i przejonuje - samym swoim przykładem - że warto.

Smok.Eustachy

O Ahsoce:
https://www.salon24.pl/u/smocze-opary/1326192,ahsoka-biala
I Nowa Przygoda to nie jest prostacka rozrywka, a wyrafinowana. Z przesłaniem, morałem, itp. pierdołami. I jak słusznie wywodzi Korwin korporacje są przeciw kapitalizmowi, a za socjalizmem, wysoką barierą wejścia na rynek, regulacją i zamówieniami rządowymi.
Twierdzę też, że fandom SW w ogóle nie jest toksyczny i jak na to, co wyprawia Disnej jest niezwykle spokojny.
https://youtu.be/ghZhSbDvZjg?si=KR8QM-ytMz6ojdXc
Jak masz fajną produkcję to ludzie siedzą i się cieszą.
Wystarczy robić dobre filmy.

2. Jak już wywodziłem na przykładzie Beaty Szydło, Kai Godek itp. marszałek Witek łatwo zilustrować problem silnych kobiet. Czy feministki się cieszyły że Witek została marszałkiem? No nie. I dlaczego? Bo służy patriarchatowi. Tak samo jest z tymi Syndulami i tym podobnymi Bo Katanami.

Wg mnie Filoni i Favreau toczą se bekę tu po prostu.
https://www.salon24.pl/u/smocze-opary/1107183,gwiezdnowojenne-zaufanie

Holdo jest bowiem przedstawiona o tyle realistycznie, że pokazuje brak komunikatywności feministek jako przyczynę nieszczęścia. Przypuszczalnie oddaje tu postawę Kennedy. A nawet Kaśka Janeway jest z zupełnie innej bajki.

3. Co do serwera, to pytanie było o stan świadomości a nie że cośtam. Mnie to rybka.
I Zajączkowska z Bryłką są tu lepszym przykładem, wzbudzającym furię.

Smok.Eustachy

Dobra Fanserwis. Komentuję pewien uzus językowy, stosowany przez np. Napisy Końcowe. Dla nich dalszy ciąg to jest fanserwis

Q__

O estetyce SW:
https://www.youtube.com/watch?v=t9BZWcm8Dxk

Ciekawostki o EP I:
https://www.youtube.com/watch?v=LoWP0saT4dI

O myśliwcu Naboo:
https://www.youtube.com/watch?v=NVX4OdZnIcc

O droidzie-czołgu XR-85:
https://www.youtube.com/watch?v=sky18wHUlA4

Tymczasem Smok.Eustachy/Stilgar zlinkował takie rozważania o upadku SW:
https://youtu.be/fJqwK7vlbWU
Dodając: dyskutuję se z owym Kinocentrykiem w komciach.

Q__

O imperialnym Subteroverze:
https://www.youtube.com/watch?v=680Qfj2Nlh8

I taka wymiana zdań:

Kirk1978
Huttowie to hemafrodyci?

Q__
Tak. Acz z różnym dominującym genderem.
W dodatku, jak głęboko pogrzebać w niewydanych materiałach starokanonicznych to coś jak aksolotle - dojrzałe płciowo larwy, smętne potomstwo dawnych władców galaktyki. Tak ich Robert J. Sawyer napisał.

Glub
[Ad: hermafrodyci] Jak to ślimaki

Q__
Wcześniej szli bardziej w gąsienice, co nawet lubiłem. Teraz faktycznie jakby bardziej w ślimaki.

Glub
No nie wiem.. od dawna kojarzę huttów z ślimakami. Tak od czasów liceum
Wtedy expanded Universe obecnie legendy

Q__
A sięgnij do takiego cosia ;) :
https://muzeum.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=2&topic=1250&page=15#msg89122

Krzysztof Kietzman
[Ad: ślimaki] W starym kanonie tak.
[Ad Sawyer] Czytałem bodaj 7 powieści Sawyera, były ciekawe. Problem mam z samym autorem, który był gościem specjalnym podczas Worldconu w Chinach w Chengdu, gdzie robił za zakopiańskiego misia z Zachodu obok Łukianienki z Rosji, który w programie telewizyjnym wraz ze współwprowadzącym sugerował topienie ukraińskich dzieci w rzece.

Q__
Nawet nie wiedziałem. Zatrzymałem się na etapie Sawyera - zdeklarowanego Trekera, pracującego i przy STC.

Krzysztof Kietzman
Bo on po prostu jest głupiutki, tj, zrobili z niego pożytecznego idiotę.
A że on zawsze był raczej autorem klasy B, C, to się ogrzewał w blasku chwały jako gość konwentu.
Lepsi nie chcieli pojechać.
Nie neguję natomast tego, że pisze poczytne książki. Czytałem dwie trylogie i FlashFoward.
Tj. trylogię o hominidach i trylogię WWW.
Przy okazji tego Chengdu wyszło na jaw, że próbowali Chińczycy ujebać nagrodę Hugo.
Więc w ogóle było ciekawie.

Q__
Co do Łukianienki - nawet podpisywałem petycję, by mu ten status gościa odebrać, Ty pewnie teź. Ale ściśle to on chyba nie sugerował sam, tylko grzecznie nie zaprzeczał gdy Krasowski takie rzeczy wygadywał.

Krzysztof Kietzman
I Sawyer o tej petycji wiedział, bo polski fandom pisał też do niego - i to zignorował.
[Ad: Łukianienko] Ślciśle rzecz biorąc, to z tego rechotał.

Q__
[Ad: Hugo] Ba, wyszło, że wygranymi sporu fandomowej prawicy (Puppies) z lewicą byli Chińczycy.

Krzysztof Kietzman
Też średnio, bo to wyszło na jaw, wszystko zostąło cofnięte i Chińczycy zostali zapamiętani jako autorytarni manipulatorzy.

Q__
Ale wcześniej tryumfy zdążył święcić Liu ze swoimi ciałami. Lewej stronie pasowało, że nieeuropejczyk i komunista. Prawej, że jego przesłanie jest autorytarne i brutalistycznie "realpolityczne".
Dlatego obie strony go wychwalały, choć jego poglądy są chyba jeszcze gorsze, niż S.Ł. - osobiście bronił obozów koncentracyjnych np.

Krzysztof Kietzman
Cinxin Liu popiera obozy koncentracyjne dla Ujgurów, w wywiadzie dla New York Timesa.
O, napisałeś właśnie

Q__
Obaj świnie, znaczy. Z drugiej strony pytanie na ile to w szczerym hołdzie, na ile na żołdzie, czyli jak u nas za stalinizmu. Wierzą w to, czy tylko tak gadają by istnieć jako pisarskie gwiazdy?

Krzysztof Kietzman
[Ad: Liu] Wśród moich znajomych spotkał się raczej z niezrozumieniem. To znaczy: wychwalany jest za pomysły, a jednocześnie ludzie odbijają się od jego postaci, które mają kompletnie obcą, bo zbiorową mentalność. Tam panuje kolektywizm, jednostka jest niczym, nawet naukowcy pracują na rzecz wyższego (partyjnego) dobra. Człowiek Zachodu się odbija.
"Wierzą w to, czy tylko tak gadają by istnieć jako pisarskie gwiazdy?"
Dla mnie to w zasadzie bez znaczenia?

Q__
[Ad: zbiorowa mentalność] To chyba nawet nie jest chińskie (w sensie, że i tam bardziej obecne w propagandzie, niż realnie), to jest północnokoreańskie...

Krzysztof Kietzman
Nie no, to za mocne.

Q__

O tym, że Rune Haako to postać, z którą łatwo się utożsamić:
https://www.youtube.com/watch?v=lH8Y7c9gDH4

Q__

O transformacji Republiki w Imperium:
https://www.youtube.com/watch?v=3cag2kTSghk

Dyskusja:

Kirk1978
Wszystko odbylo się legalnie, po prostu niektórzy nie potrafili się z tym pogodzić

Dragon88
Imperium miało rację