Dekanonizacja sekłeli

Zaczęty przez Q__, 31 Sty 2024, 17:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Q__

Smok.Eustachy

Q__

Jednym słowem: nikt (poza Zahnem i Lucasem) nie miał dobrych pomysłów na Sequele? ;)

rs

Cytat: Q__ w 31 Sty 2024, 22:37Jednym słowem: nikt (poza Zahnem i Lucasem) nie miał dobrych pomysłów na Sequele? ;)
Po ROTJ nie powinno być sekweli. Dzięi Luke`owi przywrócono równowagę Mocy, Vader odkupił swoje winy, Palpatine zginął, mit się skończył. Z perspektywy prequeli to jeszcze lepiej widać - Anakin wrócił na ścieżkę wybrańca, zabił Palpatine, poświęcając swoje życie. Dalej mogła być tylko trywializacja mitu

Q__

W sensie narracyjnym - racja (zresztą to dość popularna optyka* - lansują ją np., choć nie w 100% konsekwentnie - twórcy kanału YT The Scoundrel's Cantina), z drugiej strony trudno było zrezygnować z tak obiecującego - i, jak EU pokazało, podatnego na dalszą rozbudowę - worldbuildingu.

* A propos:
https://www.quora.com/Should-Star-Wars-have-ended-with-Return-of-the-Jedi

rs

...to trochę jak z LOTR. Przecież można by pisać kontynuacje losów Aragorna. Zresztą Tolkien nawet zaczął ją pisać, aby pomysł szybko porzucić. Kontynuacja byłaby zbyt trywialna - choć tam oprócz zwycięstwa dobra ze złem, przeminęła postać świata - znikły gatunki, które stały po stronie zwycięzców. EU nie miało takiego rozmachu jak filmy - nawet jak wojna niszczyła całą galaktykę i sprawiała, że planety przestawały się nadawać do życia. Nie miały one ładunku teologicznego, lub były zbyt wtórne wobec filmów.

Q__

Zgoda - w sensie narracyjnym nie było już jak przebić ostatecznej walki dobra ze złem, nawet jeśli dokonała się w kameralnym trójkącie ojciec, syn i kusiciel-Palpatine. Z drugiej strony filmy SW zasugerowały przecież istnienie w tle tej opowieści bogatego świata (najbogatszego, bodaj, w ekranowej SF, przynajmniej wtedy), który to świat prosił się o dalszą eksplorację (będącą, de facto, rozbudowywaniem go), i z tego zadania twórcy EU, nawet tych słabszych pozycji (np. Anderson) wywiązywali się niezgorzej.

rs

EU zawsze miało problem co zrobić po przywrócenie równowagi Mocy. Trochę brakowało pomysłu, bo w sumie można było przede wszystkim sprzątanie po Palpatine, rozpad pozostałości jego imperium. Sam pomysł nie był zły, choć trudno nie było zauważyć wtórności pomysłów. Vongowie byli próbą wyjścia z impasu, inna sprawa że nie do końca udana. Była jednak lepsza niż kolejne powroty sithów. W tej perspektywie sequele były porażką - nie tylko były one wtórne (poza pomysłem Johnsona wyjścia ze schematów Lucasa), ale Abrams nie rozumie czym są Star Wars. Dekanonizacja sequeli byłaby dobrym pomysłem

Q__

Cytat: rs w 02 Lut 2024, 20:52EU zawsze miało problem co zrobić po przywrócenie równowagi Mocy. /.../ Vongowie byli próbą wyjścia z impasu, inna sprawa że nie do końca udana.

Przy czym epigońscy twórcy SW - nie tylko starego EU, i nie wyłącznie ery post-RotJ - od zawsze stoją tu w niewygodnym rozkroku. Z jednej strony w sam kościec Star Wars wpisany jest konflikt Dobra że Złem (co oznacza tam zasadniczo Strony Mocy), z drugiej - ile razy można ten sam schemat rozgrywać pokazując wciąż Jedi i Sithów, albo jakieś ich klony...

Cytat: rs w 02 Lut 2024, 20:52były one wtórne (poza pomysłem Johnsona wyjścia ze schematów Lucasa

W sumie racja - naturalnym następcą mitu jest tegoż mitu dekonstrukcja. Zarazem jednak pojawia się pytanie czy Johnson nie mógł dekonstruować inaczej, z większym wyczuciem, tak by nie alienować fanów, i nie ściągać na siebie hejtu z ich strony, czy też - z racji samego takiego zamiaru był na w/w reakcję skazany? (Bo, że mógł - z pożytkiem dla siebie i widowni - zrezygnować, np. w wątku Huxa, z chumoru w stylu gorszych filmów superbohaterskich to rzecz bezdyskusyjna.)

Cytat: rs w 02 Lut 2024, 20:52Abrams nie rozumie czym są Star Wars.

Sądząc po TFA, rozumie, ale na płaszczyźnie wizualnej, i tylko na niej.

Cytat: rs w 02 Lut 2024, 20:52Dekanonizacja sequeli byłaby dobrym pomysłem

Nierealnym jednak, jak się zdaje. Ale już uczynienie z nich mniej istotnej odnogi multiversum nie wydaje mi się wykluczone (w dalszej perspektywie), zwł. jeśli Disney jeszcze trochę strat wygeneruje.

Smok.Eustachy

Cytat: rs w 02 Lut 2024, 20:52(poza pomysłem Johnsona wyjścia ze schematów Lucasa),
Poza czym???

Smok.Eustachy

Q__

Q__

Q__

Komuś się chciało bawić w poprawianie finału TRoS:
https://www.youtube.com/watch?v=Lcesk7PayUM